logo-top-1

Személyzet

logo-top-2

Diákok kötelessége

logo-top-3

Kétnyelvű oktatás

Tények rólunk

329Тanuló
27Tagozat
66Díjazott tanuló


Iskolánkról
A Miloš Crnjanski Általános Iskola a Szerbitabé elnevezésű faluban található, a begaszentgyörgyi község határ menti részén, a román államhatár felé, a Közép-bánáti körzetben. Szerbittabé szervezett oktatásának és iskoláztatásának története 1770-ig nyúlik vissza. Sok dokumentum szerint ennek a falunak még 1770 előtt is volt iskolája, amikor a papok tanítottak..


Ma Szerb és Magyar Ittabé, Párdány és Tamásfalva közös iskolával rendelkezik, melyet a híres Crnjanski család legnagyobb írójáról, a zseniális szerb és európai íróról, Milošról neveztek el. Miloš Crnjanski író, akinek a nevét az iskola is viseli, gyönyörűen képviseli a szerbek és a magyarok kapcsolatát ezen a területen. Az iskola napját október 26-án, születésnapja alkalmából tartják.

 

Az elmúlt iskolaévekben jelentősen javultak az iskola nevelési és oktatási feltételi: javítva lett a tornaterem padlója, a tető és a fűtés, a tartományi sport és ifjusági titkárság valamint a helyi önkormányzatok támogatásából. Tamásfalván be lett vezetve a központifűtés, úgyszintén a helyi önkormányzat és az Energia titkárság támogatásából.


Újrahasznosítható anyagok eladásával biztosított pénzösszegből az iskola udvarában egy nyári tanterem készült.

Az iskola igen jó együtműködésben van a begaszentgyörgyi községgel, a szerbittabei és a magyarittabei helyiközösséggelés különböző társadalmi szervezetekkel. Ki kell emelni a mezőgazdasági szövetkezetek „Bratstvo” és „Mrkšićevi salaši“ támogatását az iskolai célokra.


A két kihelyezett tagozatával Párdányon és Tamásfalván, az idei tanévben 330 tanulója lett az iskolának, amelyek 27 tagozatokra vannak osztva. Az iskola négy településről gyűjti össze a diákokat: Szerb- és Magyarittabéről, Tamásfalváról és Párdányról.

A falu kultúrális életére jellemző a kultúrális tevékenységek közül, a gyerekek legtöbbször színházi jelenetek előadása, a néptánc elsajátítása és a diszkóba járás közül választhatnak. A sportéletben fiatalabbak számára megálapították a két futballklubot az „1. Oktobar” és a „Bega”. A diákok számára lehetőség nyílik betagosodni a karate klubba is „Juko Banat”.


A szerbittabei és magyarittabei diákok szülei főleg munkaviszonyba vannak a mezőgazdasági szövetkezetekben „Bratstvo” és „Mrkšićevi salaši“. Falunk körül van véve termékeny mezőföldekkel, az Óbega és a Bega folyó között helyezkedik el.

Legújabb hírek

ОШ - "Милош Црњански"
jún 24‚ 2024

27. irodalmi pályázatot hírdetett a begaszentgyörgyi könyvtár

ОШ - "Милош Црњански"
jún 06‚ 2024

RTS futóverseny

ОШ - "Милош Црњански"
jún 06‚ 2024

Eseményekkel teli hét nyolcadikosainknak

ОШ - "Милош Црњански"
jún 06‚ 2024

Mezőgazdasági Szakközépiskola bemutatója

ОШ - "Милош Црњански"
jún 06‚ 2024

Az Emlékezés és Összefogás Hete

ОШ - "Милош Црњански"
jún 06‚ 2024

Az Emlékezés és Összefogás Hete

ОШ - "Милош Црњански"
máj 24‚ 2024

Magyarcsernyèn járt a 4.-3 osztály

Az új tanév kezdete

Hamarosan

Minden kérdésre válaszolunk!

ALKALMAZOTTAK

djudja1

Đurđevka Rakić

igazgatónő

rimai

Anastasia Tot Rimai

igazgatóhelyettes

filep

Jasmina Filep

a weboldal szerkesztője

 

sladja3

Josić Slađana

pedagógus